Kijk de UvA november 2017

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Mw. prof. dr. (Anne-Mei) The, medewerker FMG,  hoogleraar Langdurige zorg en dementie

Leven met dementie

Informatie over dementie gaat vooral over medische zorg. Hoogleraar Anne-Mei The vraagt aandacht voor het verdriet, isolement en de eenzaamheid thuis achter de voordeur. 'Ze snakken naar een adempauze, maar we helpen ze gewoon niet.'

Frederiek de Vlaming

Met veroordeling Mladic komt er (zo goed als) einde aan Joegoslaviëtribunaal

Frederiek de Vlaming van sectie Internationaal strafrecht van de Universiteit van Amsterdam volgde de processen bij het Joegoslaviëtribunaal op de voet, vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen. Ze kwam er soms wekelijks. 'Het meest indrukwekkende moment was de zaak-Milosevic. Er werd daar namelijk gediscussieerd over historische feiten met de hoofdrolspelers van de geschiedenis. Milosevic ondervroeg zelfs zijn getuigen.'

Inge Wolsink

Wie zich snel ergert, draagt vaker nieuwe ideeën aan

Ongevraagd initiatief tonen wordt door veel werkgevers gezien als pre. Wat moedigt zo’n proactieve houding aan? Inge Wolsink, promovendus arbeids- en organisatie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, stelde zichzelf precies die vraag: wat hebben mensen nodig om proactief te zijn? „We weten dat proactiviteit samengaat met creativiteit en innovatie, maar wat mensen proactief maakt werd niet eerder onderzocht”, zegt ze in NRC.

Dr. Katja Peijnenburg aan boord van de RSS James Cook voor een wetenschappelijke expeditie najaar 2012

Op plantonjacht in de oceaan

Evolutiebioloog Katja Peijnenburg was onlangs 45 dagen op zee om onderzoek te doen naar plankton. Haar reis met een wetenschappelijke mariene expeditie ging van Engeland tot de Falklandeilanden. Ze vertelt erover bij radioprogramma Vroege Vogels.

graag voor gebuik overleggen met UvA Persvoorlichting, te: 2695.

Welvaart in België en Nederland

Universiteitshoogleraar Frank Vandenbroucke wordt door het het Belgische weekblad Humo geïnterviewd over de welvaart in België en Nederland. Vandenbroucke: 'Ondanks de pessimistische doembeelden over de impact van de globalisering, houden kleine welvaartsstaten als België en Nederland bijzonder goed stand'. 

mw. prof. dr. Geselinde Kuipers, medewerker FMG, hoogleraar Cultuursociologie

Perfecte tanden

Socioloog Giselinde Kuipers vertelt bij het Jeugdjournaal over schoonheid en wat het betekent als iedereen perfecte tanden heeft door beugels.

Marcel Vonk

Poker en wiskunde

Poker is heel mathematisch, legt mathematisch fysicus Marcel Vonk van de Universiteit van Amsterdam uit in NRC. Winnen doe je met behulp van kansberekening en ingewikkelde speltheorie.

Paul Aarts - AISSR

Arrestatiegolf Saoedi-Arabië

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman lijkt met een grote schoonmaak bezig. In het kader van een anti-corruptiecampagne zijn tientallen vooraanstaande mannen opgepakt. Onder hen zeker elf prinsen, vier ministers en tientallen oud-ministers. Details over de aanklachten zijn nog niet bekend. 'De boodschap is dat ze corruptie willen aanpakken en daarvoor de grote namen niet schuwen', zegt Paul Aarts, Midden-Oostendeskundige aan de Universiteit van Amsterdam, tegen de NOS en in Nieuwsuur.

Reinout Wiers

Verslaving: veel tinten grijs tussen slechte gewoonte en korsakov

Is verslaving nu wel of geen hersenziekte? Beide kampen hebben een punt, betoogt Reinout Wiers (hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en psychologie) in NRC. Wat begint als een slechte gewoonte kan eindigen als ziekte. 

Anne Bert Dijkstra

Internationaal onderzoek naar kennis van burgerschap

Nederlandse jongeren weten minder over democratie dan hun leeftijdsgenoten in andere Europese landen. Een zorgelijke uitkomst, vindt bijzonder hoogleraar Anne Bert Dijkstra, die door de Universiteit van Amsterdam is betrokken bij het onderzoek. 'De polarisatie is de laatste jaren toegenomen en het maatschappelijk klimaat is ruwer geworden. Vreedzaam samenleven vereist kennis en vaardigheden. Daar lopen Nederlandse jongeren achter.'

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

13 december 2017